Centrum voor Fysiotherapie Smit

Oedeemtherapie

Lymfedrainage is een behandeling met de bedoeling de afvoer van overtollig lymfevocht te bewerkstelligen als het lichaam daartoe zelf niet in staat is. Door massage van de lymfeknopen en de lymfebanen die onder de huid zitten kan de lymfeafvoer worden gestimuleerd. Lymfedrainage is een speciale massage waarbij de stroming van het lymfevocht wordt gevolgd. Het is een zachte aangename techniek en verminderd vocht onder de huid (oedeem) en verklevingen van littekens.

Lymfedrainage wordt gebruikt als onderdeel van de behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Lymfoedeem: Een aandoening waarbij er een ophoping van lymfevocht is als gevolg van een gestoorde lymfestroom of verwijdering van lymfeknopen en/of schade na bestraling, meestal na het doormaken van kanker.
  • Postoperatieve zwelling: Lymfedrainage kan helpen bij het verminderen van zwelling en het versnellen van het herstel na chirurgische ingrepen.
  • Ontgifting: Door het stimuleren van het lymfestelsel kan lymfedrainage helpen bij het verwijderen van toxines en afvalstoffen uit het lichaam.
  • Immuniteitsversterking: Door de lymfestroom te verbeteren, kan lymfedrainage de immuniteit versterken en het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden vergroten.
  • Vermindering van littekenweefsel en verklevingen onder de huid (fibrose)
  • Mogelijk vermindering van migraine, tinitis en posttraumatische dystrofie en langdurige peesontstekingen.

Therapeuten

Ga naar de inhoud