Centrum voor Fysiotherapie Smit

Triggerpoint massage

Heb je last van spierpijn? Of chronische pijnklachten? Dan kan de oorzaak bij de triggerpoints, of knopen in je spieren, liggen. Een massage verwijdert de afvalstoffen uit je lichaam zodat de triggerpoints zich opnieuw kunnen herstellen, en jij op een duurzame manier van je klachten bent verlost!

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in de spieren die meestal ontstaan zijn door overbelasting. De triggerpoints kunnen actief zijn en voortdurend pijn veroorzaken, of latent zijn en gevoelig aanvoelen.

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Als je er een harde druk op uitoefent kunnen ze uitstralen naar een ander deel van je lichaam. De spierknopen kunnen in alle spieren van het lichaam ontstaan. Naast overbelasting is ook een verkeerde houding, stress of een ongeluk de mogelijke oorzaak van deze triggerpoints.

Wat is triggerpoint massage?

Een triggerpoint massage is een therapeutische massage die je pijnklachten vermindert. Omdat het een iets stevigere massage is, kan de massage zelf licht onaangenaam aanvoelen. Laat dit gerust aan je massagetherapeut weten zodat hij of zij hiermee rekening kan houden en de massage wat kan bijsturen

Een triggerpoint massage begint meestal met een kort vraaggesprek waarbij de massagetherapeut naar je klachten polst en de mogelijke triggerpoints lokaliseert. Vervolgens worden de spierknopen via verschillende massagetechnieken terug losgemaakt.

Denk hierbij aan fricties waarbij druk wordt uitgeoefend op de contracties in de spieren, of effleurages wat lichte en zachte strijkingen over de huid zijn. De stevige massage zal de pijn nadien verlichten. Bij de meeste klachten volstaat één massage. Voor echt hardnekkige klachten kan je meermaals bij je massagetherapeut langsgaan. Zo ben je op een duurzame manier van je pijnklachten verlost!

Massage bij terugkerende pijn

Myofasciale triggerpoints kunnen aan de oorzaak liggen van langdurige pijnklachten. Iedereen heeft wel enkele triggerpoints maar niet bij iedereen leidt dit tot problemen. Hardnekkige triggerpoints die veel pijn of terugkerende pijnklachten veroorzaken, moeten goed behandeld worden. Het doel van een triggerpoint massage is dan ook om je voorgoed van je klachten te verlossen.

In een triggerpoint bevindt zich een ophoping van afvalstoffen. Een massage verwijdert de afvalstoffen zodat het triggerpoint zich kan herstellen. Verder zorgt de massage ook voor een betere doorbloeding zodat de afvalstoffen nog sneller je lichaam verlaten.

Het uitstralingsgebied van triggerpoints

Elke spierknoop heeft een specifiek uitstralingsgebied dat pijn op een andere plek in je lichaam kan geven. Denk maar aan een triggerpoint in je bilspier die pijn tot in je enkel kan veroorzaken. Of spanningen in je monnikskapspier die aan de oorzaak kunnen liggen van hoofdpijn.

Een massagetherapeut weet perfect welke triggerpoints hij of zij onder handen moet nemen om jou van je klachten te verlossen. Dit kan bijvoorbeeld een spierknoop in je schouder zijn terwijl je eigenlijk pijn in je arm had. Zo kunnen ook vage klachten eindelijk aangepakt worden.

Klachten door triggerpoints

Door het grote uitstralingsgebied van de verschillende triggerpoints kunnen spierknopen aan de basis liggen van veel verschillende, al dan niet vage, klachten. Enkele voorbeelden van klachten door triggerpoints zijn:

 • Aangezichtspijn
 • Bekkenpijn
 • Pijnlijke billen
 • Buikpijn
 • Fibromyalgie
 • Hoofdpijn of migraine
 • Een hernia
 • Pijnlijke knieën
 • Lage rugpijn
 • Nekpijn
 • Pijnlijke schouders
 • Een tenniselleboog
 • Tintelingen in je lichaam
 • Voetpijn of voetzoolpijn

Bron: Wat is een triggerpoint massage | Vind-een-Massage.be

Therapeuten

Ga naar de inhoud